Ons onderwijs
Algemene informatie
Basisschool Wonderwijs in IJsselmuiden is 1 van de 6 scholen, die vallen onder het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Kampen (OOK). Onze school is de enige openbare school in IJsselmuiden.
Onze school profileert zich o.a. op het gebied van lezen, muziek, onderzoekend leren, het bevorderen van eigenaarschap en gepersonaliseerd leren.. Wonderwijs is de enige school in IJsselmuiden die rechtstreeks gebruik kan maken van de openbare stadsbibliotheek, omdat we in hetzelfde gebouw gehuisvest zijn (het Kulturhus). Wij doen tevens mee met het project ‘de bieb in school’. Verder delen wij de theaterzaal met Kunst en cultuurcentrum Quintus. In het pand zijn verder de kinderopvang en buitenschoolse opvang van Partou gehuisvest. We beschikken over een goed geoutileerd en eigentijds gebouw met veel goede faciliteiten. Wij maken gebruik van 7 leslokalen, een leerplein, een speelzaal voor de kleuters, een schoolbibliotheek en een ruime buitenruimte.
Voor de stichting van het Openbaar Onderwijs Kampen is het motto: “Openbaar onderwijs OOK creëert kansen". De leerkrachten, ouders en kinderen willen daar ook naar handelen.
De historie van de school
Onze school was vroeger te vinden aan de Dorpsweg te IJsselmuiden en is in 1973 op dezelfde plaats herbouwd. In 1983 zijn de kleuterschool “De Kleine Wereld” en de lagere school samengevoegd tot een basisschool: o.b.s. De Schakel. Niet veel later is ook de fusie tot stand gekomen met de openbare basisschool “De Zalm” uit Grafhorst.
Eind 2003 is door een aantal deelnemers, waaronder de o.b.s. De Schakel, een intentieverklaring getekend om te komen tot de realisatie van een Kulturhus in IJsselmuiden, waarvan onze school deel uitmaakt. In januari 2012 zijn we met de hele school verhuisd. Vanaf dat moment heeft de school een nieuwe naam: obs Wonderwijs.
Schoolgrootte
Het leerlingenaantal stijgt de laatste jaren en ligt momenteel rond de 155 kinderen. Dat maakt de school tot een mooie gemeenschap, waarbij nog steeds volop gelegenheid is voor persoonlijke aandacht voor ieder kind.
Uitgangspunten en doelstellingen
Variatie en verschil kenmerken onze samenleving. Obs Wonderwijs staat hier midden in. Leerlingen, ouders, team en bestuur zijn net zo verscheiden als de samenleving. OBS Wonderwijs wil zo veel mogelijk leerlingen in al hun pluriformiteit goed onderwijs aanbieden. Dit betekent, dat zij actief recht doet aan de verscheidenheid van de leerlingen. Obs Wonderwijs bevordert actief de optimale ontwikkeling van elk kind, zowel in cognitief, sociaal, emotioneel als in cultureel opzicht.
Openheid en respect zijn democratische waarden die de school deelt met burgers en overheid. In de dagelijkse schoolpraktijk keren deze beginselen terug in de klas en de organisatie. Verdraagzaamheid en respect voor de opvatting van een ander, maar ook het in acht nemen van algemeen aanvaarde normen en waarden bieden de enige mogelijkheid onze samenleving leefbaar te houden.
Basisprincipes
Missie
Obs Wonderwijs biedt ieder kind een veilige en gezellige plek waar het fijn kan leren en werken en zich optimaal kan ontwikkelen naar eigen mogelijkheden. Bevorderen van eigenaarschap en het stimuleren van onderzoekend leren is hierbij van groot belang. Wij stemmen ons onderwijs zoveel mogelijk af op de behoeften van de leerling door gebruik te maken van gepersonaliseerd leren. Samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen onderling en zeker ook ouders is hierbij voor ons van groot belang.
Obs Wonderwijs gaat uit van de veranderende maatschappij waarin de ‘21st century skills’: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, onderzoekend- en ontdekkend leren, creativiteit, kritisch denken, communiceren, leren van en met elkaar centraal staan.
Visie
Wij realiseren dit door:
In onze school werken vakbekwame en betrokken medewerkers. Zij maken immers het verschil; voor de kinderen, voor de ouders/verzorgers, voor hun collega’s en voor zichzelf.
Hun kwaliteiten doen er absoluut toe. Zij kunnen bewerkstelligen dat de leerlingen zich uitgedaagd voelen om het beste uit zichzelf te halen, dat ze nieuwsgierig en kritisch worden. En daarmee eigenaar te worden van hun eigen leerproces. Dat kunnen ze niet alleen; daarbij hebben ze de professionals nodig.
Onze leraren hebben aandacht en liefde voor de leerling en het vak.
Ze hebben lef om te durven te vernieuwen, gebaande paden te verlaten en daarmee uit hun comfortzone te komen.
Het is mede onze taak de kinderen te begeleiden tot respectvolle en zorgzame personen: verantwoordelijke burgers die weten hoe een democratie werkt en daaraan een waardevolle bijdrage willen leveren. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen worden uitgerust voor een samenleving waarin ze zelfstandig en in teamverband kunnen werken en leven. Obs Wonderwijs streeft naar een klimaat, waar het goed werken en leren is; een klimaat, waar kinderen zich veilig en op hun gemak voelen en met plezier de dagelijkse taken uitvoeren. Wij zijn een school, waar onze leerlingen op een prettige wijze tot maximale leerprestaties komen; een plek, waar ze op zorgvuldige wijze met de ander omgaan en een ieder met respect en vertrouwen tegemoet treden. Wij begeleiden de kinderen op weg naar volwassenheid en in het ontwikkelen van gaven van hoofd, hart en handen. Alle kinderen die de school verlaten, zijn goed voorbereid op het vervolgonderwijs, hebben meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap over het eigen leren en hebben geleerd de talenten optimaal te ontwikkelen. Een Growth mindset van leerlingen en leerkrachten is hierbij van essentieel belang!
Obs Wonderwijs is voor het kind een tweede thuis. Een plek waar je gezien wordt, je begrepen en veilig kan voelen. Het team van obs Wonderwijs is een professioneel team. Zij kijken goed naar het kind en weten daardoor wat ze te doen hebben. Zij kunnen daardoor de voorwaarden creeren, zodat het kind zich begrepen en veilig kan voelen. En wie zich veilig en gezien voelt, komt tot betere prestaties. Een professionele wisselwerking tussen het team en de leerlingen.
Op obs Wonderwijs telt de mening van het kind. De kinderen voeren individuele kindgesprekken met de leerkrachten, nemen vanaf groep 2 deel aan ouder/rapport gesprekken en in de leerlingenraad praten de kinderen mee over het beleid van de school.
Wij zijn gewend om kindgesprekken te voeren en hen daardoor actief bij het leerproces te betrekken. Zij kunnen heel goed aangeven waaraan ze behoefte hebben en wat ze als prettig ervaren hebben. Niet alleen met kinderen waarover zorgen zijn worden gesprekken gevoerd, maar met alle kinderen.
Het team praat met de kinderen over de doelen waaraan ze gewerkt hebben, hoe ze het onderwijs op Wonderwijs ervaren, wat belangrijk voor hen is en wat ze van de teamleden nodig hebben.
Hierover worden afspraken gemaakt die later worden geëvalueerd.
Op deze manier stimuleren we de kinderen om daadwerkelijk eigenaar van hun leerproces te worden.
De maatschappij verandert in een hoog tempo. Dit maakt dat er andere capaciteiten van onze kinderen gevraagd worden dan vroeger. Deze zogeheten 21-eeuwse vaardigheden gaan over zaken als creatief en probleemoplossend en kritisch denken, ICT- en informatievaardigheid, samenwerking, zelfregulering en culturele vaardigheden. Deze vaardigheden worden steeds verder in ons aanbod verweven. Zo werken de kinderen bij ons op school vanaf groep 5 met chromebooks en stimuleren wij een onderzoekende leerhouding. Onze school staat voor het bevorderen van eigenaarschap bij kinderen door bewustwording van eigen handelen met betrekking tot je eigen ontwikkeling, je talenten en omgeving. Wij leren hen vaardigheden zoals plannen, oplossingsgericht denken en reflecteren (de metacognitieve vaardigheden). Door gebruik te maken van digitale platformen in groep 3 t/m 8 (Snappet en Bingel) streven wij ernaar het aanbod op het gebied van rekenen passend per leerling te maken.
Op obs Wonderwijs vinden wij dat dat de samenleving van ons allemaal is; dat we er allemaal een bijdrage aan te leveren hebben. Obs Wonderwijs heeft respect voor alle religies, levensovertuigingen, culturen en seksuele verschillen. Als openbaar onderwijs dragen wij actief en nadrukkelijk bij aan de vorming en ontwikkeling van de samenleving. Leerlingen leren op onze school de belangrijke waarden en normen in de Nederlandse samenleving kennen. Daarbij zijn onze basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit.
Door ondernemend en onderzoekend leren worden kinderen en leerkrachten uitgedaagd om het maximale uit zichzelf en anderen te halen. Dat levert veel op, want kinderen zijn betrokken en staan open voor brede ontwikkeling, ze leren onafhankelijk(er) van de leerkracht, ze leren feedback te geven en te krijgen, ze ontdekken hun talenten en kunnen eigen initiatief tonen. Wij leren de kinderen verantwoordelijkheden aangaan en nakomen, feedback geven en ontvangen, in groepjes werken aan een concreet eindproduct en verbinding te maken met concrete toepassingen. We zien dat kinderen zeer gemotiveerd zijn om uitdagingen aan te gaan en vervolgens de verantwoordelijkheid te nemen om met de uitdaging ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Meer informatie en praktische info kunt u vinden in onze schoolgids. Deze kunt u vanaf deze site downloaden
Basisschool Wonderwijs in IJsselmuiden is 1 van de 6 scholen, die vallen onder het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Kampen (OOK). Onze school is de enige openbare school in IJsselmuiden.
Onze school profileert zich o.a. op het gebied van lezen, muziek, onderzoekend leren, het bevorderen van eigenaarschap en gepersonaliseerd leren.. Wonderwijs is de enige school in IJsselmuiden die rechtstreeks gebruik kan maken van de openbare stadsbibliotheek, omdat we in hetzelfde gebouw gehuisvest zijn (het Kulturhus). Wij doen tevens mee met het project ‘de bieb in school’. Verder delen wij de theaterzaal met Kunst en cultuurcentrum Quintus. In het pand zijn verder de kinderopvang en buitenschoolse opvang van Partou gehuisvest. We beschikken over een goed geoutileerd en eigentijds gebouw met veel goede faciliteiten. Wij maken gebruik van 7 leslokalen, een leerplein, een speelzaal voor de kleuters, een schoolbibliotheek en een ruime buitenruimte.
Voor de stichting van het Openbaar Onderwijs Kampen is het motto: “Openbaar onderwijs OOK creëert kansen". De leerkrachten, ouders en kinderen willen daar ook naar handelen.
De historie van de school
Onze school was vroeger te vinden aan de Dorpsweg te IJsselmuiden en is in 1973 op dezelfde plaats herbouwd. In 1983 zijn de kleuterschool “De Kleine Wereld” en de lagere school samengevoegd tot een basisschool: o.b.s. De Schakel. Niet veel later is ook de fusie tot stand gekomen met de openbare basisschool “De Zalm” uit Grafhorst.
Eind 2003 is door een aantal deelnemers, waaronder de o.b.s. De Schakel, een intentieverklaring getekend om te komen tot de realisatie van een Kulturhus in IJsselmuiden, waarvan onze school deel uitmaakt. In januari 2012 zijn we met de hele school verhuisd. Vanaf dat moment heeft de school een nieuwe naam: obs Wonderwijs.
Schoolgrootte
Het leerlingenaantal stijgt de laatste jaren en ligt momenteel rond de 155 kinderen. Dat maakt de school tot een mooie gemeenschap, waarbij nog steeds volop gelegenheid is voor persoonlijke aandacht voor ieder kind.
Uitgangspunten en doelstellingen
Variatie en verschil kenmerken onze samenleving. Obs Wonderwijs staat hier midden in. Leerlingen, ouders, team en bestuur zijn net zo verscheiden als de samenleving. OBS Wonderwijs wil zo veel mogelijk leerlingen in al hun pluriformiteit goed onderwijs aanbieden. Dit betekent, dat zij actief recht doet aan de verscheidenheid van de leerlingen. Obs Wonderwijs bevordert actief de optimale ontwikkeling van elk kind, zowel in cognitief, sociaal, emotioneel als in cultureel opzicht.
Openheid en respect zijn democratische waarden die de school deelt met burgers en overheid. In de dagelijkse schoolpraktijk keren deze beginselen terug in de klas en de organisatie. Verdraagzaamheid en respect voor de opvatting van een ander, maar ook het in acht nemen van algemeen aanvaarde normen en waarden bieden de enige mogelijkheid onze samenleving leefbaar te houden.
Basisprincipes
- We willen, dat de kinderen een positieve kijk op de samenleving krijgen.
- Door onze manier van werken willen we kinderen zelfstandig en weerbaar maken.
- We leren de kinderen met respect en tolerantie met elkaar omgaan zonder onderscheid tussen handicap, huidskleur, geloof of sekse.
- We leren de kinderen leren een weg te vinden in de overstelpende informatie die op hen afkomt.
- We vinden, dat kinderen zelfverantwoordelijkheid moeten leren dragen.
- Het is belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan en dat zij er veel leren.
- Wij besteden veel aandacht aan kinderen, die moeite hebben met leren of daar juist in uitblinken.
- Een open contact met de ouders vinden wij belangrijk.
Missie
Obs Wonderwijs biedt ieder kind een veilige en gezellige plek waar het fijn kan leren en werken en zich optimaal kan ontwikkelen naar eigen mogelijkheden. Bevorderen van eigenaarschap en het stimuleren van onderzoekend leren is hierbij van groot belang. Wij stemmen ons onderwijs zoveel mogelijk af op de behoeften van de leerling door gebruik te maken van gepersonaliseerd leren. Samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen onderling en zeker ook ouders is hierbij voor ons van groot belang.
Obs Wonderwijs gaat uit van de veranderende maatschappij waarin de ‘21st century skills’: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, onderzoekend- en ontdekkend leren, creativiteit, kritisch denken, communiceren, leren van en met elkaar centraal staan.
Visie
Wij realiseren dit door:
- Door kinderen actief te betrekken bij hun eigen leerproces
- Door kinderen te laten werken met activerende en motiverende werkvormen
- Door af te stemmen op het niveau en behoefte van het kind
- Door kinderen voor te bereiden op de 21e eeuw
- Samen te werken met ouders en instanties binnen ons Kulturhus
- Vanuit een openbare identiteit en een veilige leeromgeving waar verschillende culturen samen komen en met elkaar leren en werken.
In onze school werken vakbekwame en betrokken medewerkers. Zij maken immers het verschil; voor de kinderen, voor de ouders/verzorgers, voor hun collega’s en voor zichzelf.
Hun kwaliteiten doen er absoluut toe. Zij kunnen bewerkstelligen dat de leerlingen zich uitgedaagd voelen om het beste uit zichzelf te halen, dat ze nieuwsgierig en kritisch worden. En daarmee eigenaar te worden van hun eigen leerproces. Dat kunnen ze niet alleen; daarbij hebben ze de professionals nodig.
Onze leraren hebben aandacht en liefde voor de leerling en het vak.
Ze hebben lef om te durven te vernieuwen, gebaande paden te verlaten en daarmee uit hun comfortzone te komen.
Het is mede onze taak de kinderen te begeleiden tot respectvolle en zorgzame personen: verantwoordelijke burgers die weten hoe een democratie werkt en daaraan een waardevolle bijdrage willen leveren. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen worden uitgerust voor een samenleving waarin ze zelfstandig en in teamverband kunnen werken en leven. Obs Wonderwijs streeft naar een klimaat, waar het goed werken en leren is; een klimaat, waar kinderen zich veilig en op hun gemak voelen en met plezier de dagelijkse taken uitvoeren. Wij zijn een school, waar onze leerlingen op een prettige wijze tot maximale leerprestaties komen; een plek, waar ze op zorgvuldige wijze met de ander omgaan en een ieder met respect en vertrouwen tegemoet treden. Wij begeleiden de kinderen op weg naar volwassenheid en in het ontwikkelen van gaven van hoofd, hart en handen. Alle kinderen die de school verlaten, zijn goed voorbereid op het vervolgonderwijs, hebben meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap over het eigen leren en hebben geleerd de talenten optimaal te ontwikkelen. Een Growth mindset van leerlingen en leerkrachten is hierbij van essentieel belang!
Obs Wonderwijs is voor het kind een tweede thuis. Een plek waar je gezien wordt, je begrepen en veilig kan voelen. Het team van obs Wonderwijs is een professioneel team. Zij kijken goed naar het kind en weten daardoor wat ze te doen hebben. Zij kunnen daardoor de voorwaarden creeren, zodat het kind zich begrepen en veilig kan voelen. En wie zich veilig en gezien voelt, komt tot betere prestaties. Een professionele wisselwerking tussen het team en de leerlingen.
Op obs Wonderwijs telt de mening van het kind. De kinderen voeren individuele kindgesprekken met de leerkrachten, nemen vanaf groep 2 deel aan ouder/rapport gesprekken en in de leerlingenraad praten de kinderen mee over het beleid van de school.
Wij zijn gewend om kindgesprekken te voeren en hen daardoor actief bij het leerproces te betrekken. Zij kunnen heel goed aangeven waaraan ze behoefte hebben en wat ze als prettig ervaren hebben. Niet alleen met kinderen waarover zorgen zijn worden gesprekken gevoerd, maar met alle kinderen.
Het team praat met de kinderen over de doelen waaraan ze gewerkt hebben, hoe ze het onderwijs op Wonderwijs ervaren, wat belangrijk voor hen is en wat ze van de teamleden nodig hebben.
Hierover worden afspraken gemaakt die later worden geëvalueerd.
Op deze manier stimuleren we de kinderen om daadwerkelijk eigenaar van hun leerproces te worden.
De maatschappij verandert in een hoog tempo. Dit maakt dat er andere capaciteiten van onze kinderen gevraagd worden dan vroeger. Deze zogeheten 21-eeuwse vaardigheden gaan over zaken als creatief en probleemoplossend en kritisch denken, ICT- en informatievaardigheid, samenwerking, zelfregulering en culturele vaardigheden. Deze vaardigheden worden steeds verder in ons aanbod verweven. Zo werken de kinderen bij ons op school vanaf groep 5 met chromebooks en stimuleren wij een onderzoekende leerhouding. Onze school staat voor het bevorderen van eigenaarschap bij kinderen door bewustwording van eigen handelen met betrekking tot je eigen ontwikkeling, je talenten en omgeving. Wij leren hen vaardigheden zoals plannen, oplossingsgericht denken en reflecteren (de metacognitieve vaardigheden). Door gebruik te maken van digitale platformen in groep 3 t/m 8 (Snappet en Bingel) streven wij ernaar het aanbod op het gebied van rekenen passend per leerling te maken.
Op obs Wonderwijs vinden wij dat dat de samenleving van ons allemaal is; dat we er allemaal een bijdrage aan te leveren hebben. Obs Wonderwijs heeft respect voor alle religies, levensovertuigingen, culturen en seksuele verschillen. Als openbaar onderwijs dragen wij actief en nadrukkelijk bij aan de vorming en ontwikkeling van de samenleving. Leerlingen leren op onze school de belangrijke waarden en normen in de Nederlandse samenleving kennen. Daarbij zijn onze basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit.
Door ondernemend en onderzoekend leren worden kinderen en leerkrachten uitgedaagd om het maximale uit zichzelf en anderen te halen. Dat levert veel op, want kinderen zijn betrokken en staan open voor brede ontwikkeling, ze leren onafhankelijk(er) van de leerkracht, ze leren feedback te geven en te krijgen, ze ontdekken hun talenten en kunnen eigen initiatief tonen. Wij leren de kinderen verantwoordelijkheden aangaan en nakomen, feedback geven en ontvangen, in groepjes werken aan een concreet eindproduct en verbinding te maken met concrete toepassingen. We zien dat kinderen zeer gemotiveerd zijn om uitdagingen aan te gaan en vervolgens de verantwoordelijkheid te nemen om met de uitdaging ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Meer informatie en praktische info kunt u vinden in onze schoolgids. Deze kunt u vanaf deze site downloaden